Lipoglav

Zaključna kulturna prireditev

objavljeno 2011-06-21 by Marinka Žitnik

Na letošnji zaključni prireditvi projekta

 

 PODRUŽNIČNA ŠOLA GIBALO RAZVOJA   -   NA VASI JE LEPO

 

smo predstavljali ljudske običaje, šege in navade, ki se odvijajo na vasi ali pa so se morda že malo pomaknile v pozabo.

 

Nekateri ljudski običaji so se razvili zaradi vere in nepoznavanja naravnih pojavov. Z njimi so naši predniki želeli na nek način zavarovati svoje domačije. Ker v preteklosti niso imeli množice elektronskih naprav, ki jih imamo sedaj, so si krajšali čas s petjem, plesom in pripovedovanjem zgodb. Praznike pa so obogatili z navadami, ki so se prenašale iz roda v rod. Prav je, da se učimo o ljudskih običajih, saj tako spoznavamo, kakšno je bilo življenje v preteklosti in ohranjamo dediščino, ki je del slovenske kulture. Učenci širijo spoznanja o različnih praznovanjih, spoznavajo pestrost različnih praznikov, spoznavajo časovni potek pojavov, opisujejo šolanje nekoč in danes in spoznavajo pomen slovenske kulturne dediščine.

 

Sobotni kulturni nastop v prostorih podružnične šole Besnica in spremljajoča likovna in etnološka razstava dokazujejo in potrjujejo, da so se učenci in učiteljice podružničnih šol Ambrus, Besnica, Janče, Krka, Lipoglav, Muljava, Prežganje in Višnja Gora, lotili raziskovanja zelo resno in zavzeto, kar so v soboto tudi dokazali.

 

Prepričajte se v to in si oglejte foto-galerijo.