Lipoglav

Tradicionalni slovenski zajtrk 2013

objavljeno 2013-11-18 by Slavko Žitnik

 V petek, 15. novembra 2013, smo v Sloveniji že drugič obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga  vrtci in osnovne šole letos izvajali že tretje leto zapored. V okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo učence osveščali o pomenu zajtrka in zdrave prehrane. Učenci so zajtrkovali črn kruh, maslo, med, jabolko in mleko – vsa živila so bila slovenskega porekla. 

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. 
Z zajtrkom že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotovimo dovolj gradbenih snovi, potrebnih za zdravo rast in razvoj. Zajtrk zaužijemo zjutraj, potem ko se zbudimo naspani, se umijemo in poženemo telo v tek z nekaj razgibalnimi vajami. Za uspešno delo v šoli je pomembno, da zajtrkujemo še pred začetkom prve šolske ure.
 
Nekaj predlogov zajtrka:
• črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
• ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
• ovseni kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
• prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
• mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
• polnozrnati kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
• polbeli kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
• polenta z mlekom, slive ali kaki
• ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda
 
 
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je v letošnjem letu za namen izvedbe projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcih in osnovnih šolah zagotovilo sredstva, zato bo zajtrk za vse učence brezplačen. Projekt se izvaja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (pobudnica projekta), Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Inštitutom za varovanje zdravja, Zavodom za šolstvo, GIZ Mlekarstva Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije-Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. Aktivno pa sta se letos vključili tudi Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.
Tudi v prihodnje bomo otroke spodbujali k zdravemu načinu življenja in primerni telesni aktivnosti ter osveščali o pomenu pozitivnega odnosa do kvalitetne slovenske hrane.