Lipoglav

Tradicionalni slovenski zajtrk

objavljeno 2015-11-20 by Marinka Žitnik

 

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom se učimo spoštovati doma pridelano hrano.

Vseslovenski projekt smo izvajali v petek, 20. 11. 2015, 1. šolsko uro. Kruh, maslo, med, mleko in jabolko so zajtrkovali vsi učenci.

Skupaj z učenci smo se pogovarjali o tem:

·      zakaj je pomembno, da pride hrana s slovenskih kmetij?

Ker hrana ne zraste na policah trgovin, kmetje jo pridelajo na njivah, v sadovnjakih, v hlevih… Prav je, da jemo hrano, ki je pridelana blizu našega doma. Najbolj kakovostna je tista hrana, ki je bila zjutraj na njivi, za kosilo pa že na mizi.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, zaradi krajšega časa skladiščenja imata sadje in zelenjava več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., ki jih uporabljajo tudi, da hrana vzdrži dolge transporte. Taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.

Hkrati s tem  ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

·      zakaj moramo zjutraj zajtrkovati?

"Zato, ker prazna vreča ne stoji pokonci!"

Zjutraj moramo telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo. Zato moramo zajtrkovati, še preden pridemo v šolo. A ni vseeno kaj zajtrkujemo. Zajtrk mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih jedi.

In ne pozabimo na gibanje!
 
DOBER TEK!